Instagram

Sunday, August 28, 2011

Tips Perot...?

Salam..

Macam mana persiapan raya u ols?? Hari raya kan tak lama je lagi.. tinggal sehari je kn.. So mesti ramai yang tak sabar nak menyambut hari raya plus yela tamatnya bulan puasa kan... Jap! Puasa ke??haha.. Alhamdulillah la kalau puasa tak de yang terskip kan..... Tabik spring la..hehe.. Ok actually ada sebab pink tulis entry nie.. Sebagai peringatan la orang katakan.. Yela,waktu raya ni la nafsu makan tu bergelodak kan.. Mana taknya, menu best2 plak... Lagi2 ngan lemang,ketupat dan rendang kan.. ( kegemaran pink tu ) haha..

So pink nak kongsi sikit tips untuk mengelakkan dari makan berlebih2an.. Lagi2 untuk gurlz yang normally sangat takot akan 'kegemukan'..Mesti tak nak gemok kan selepas raya?? So cuba baca tips2 yang pink bagi ni.. Mana la tau boley membantu serba sedikit.. 

  • Sentiasa kunyah chewingum untuk mengelakkan kita dari ingin mengunyah makanan lain lagi2 apabila ingin menghadiri rumah2 terbuka.. Pasti beraneka makanan yang boleh menggoncang iman kita kan... yummy!! 
  • Before keluar tu makan la sedikit snek yang sihat sebelum menghadiri rumah terbuka..Paling tidak pun makan la sandwich atau bijirin untuk mengelakkan perut dari kosong..
  • Kebiasaanya kita mesti akan haus bila sampai ke destinasi yang kita tuju.. So bila tekak da haus mesti la kita akan terus terjah je air yang tersedia depan mata.. Nak2 ade ais plak kan.. Meleleh je air liur! Perghh layan...haha.. Tapi seeloknya elakkan dari menyambar air2 manis dahulu lagi2 yang bergas.. Minum la air kosong dulu sebagai pembasah tekak...
  • Ni memang selalu akan terjadi pada mereka yang buat open house tu..Makanan yang berlebihan sewaktu rumah terbuka sebaiknya diagih2kan la kepada tetamu yang datang.. Kan lebih elok selain mendapat pahala,perot anda juga takde la tersumbat ngan makanan2 tersebut..haha
  • Jamah la hidangan sekadar untuk memenuhi keinginan dan selera saja.. Jangan la berlebih2an sehingga bertambah2 sampai berpinggan2..Tu bukan jamah lagi,da melantak namanya... Burok bebeno bunyinya kan.. So,sok lusa jangan complain bila berat tu naik.. 
  • Makan la ngan perlahan2..Jangan gelojoh tak tentu pasal.. Selain tu amik la masa sama berbual2 ngan mereka yang berhampiran..Ini boleh membantu mulut kita dari menyumbat makanan dengan lebih banyak..
  • Sewaktu mengambil makanan digalakkan amik dalam kuantiti yang sedikit.. So dapat la kita menjamah beberapa hidangan kegemaran.. Kalau hidangan pertama pun da penuh pinggan cuba bayangkan kalau nak amik hidangan2 lain lagi... Takmo takmo takmo..
  • Elakkan meletak hidangan sekali semua dalam 1 masa.. Bak kata org penuh pinggan.. Da macam gunung pun ade...
  • Last sekali bila memilih tempat duduk tu biar la jauh dari makanan.. Lebih bagus lagi kalau tak nampak makanan tu.. So bila jauh dari makanan sikap malas nak ulang alik tu akan timbul la.. So takde la korg terlebih makan kan?? Ni kalau duduk pun da depan makanan memang kesudah mulut tu tersumbat jela kan... haha
So everybody kat luar sana tu kalau rasa taknak berat tu bertambah bila naik penimbang, beragak2 la bila makan tu kan... Jangan ikotkan nafsu sangat.. Pastu menyesal.. Menyesal pun tak guna da.. Makanan da masok dlm perot.. Tunggu jela jd bahan buangan.. Tu pun kalau metabolisme tinggi.. Yang tak tinggi tu menjawab la eh... haha..

Last sekali happy enjoy eating our food.. But dont lebih2 ok!! 

P/s = Boley ke aku buat ni?? aduii.. Dugaan... hohoho


Go and get ur life ^^

My Ping in TotalPing.com Kedai Backlink,Backlink Percuma Blogged.my

2 sedang makan angin:

Nur Farah Hani said...

haha.. baru bace tips ni kalo tak boleh buat.. arse macam da berkilo2 da naik ni.. melantak tahengat.. haha.. :D

btw selamat hari raye awak.. ;p

Eyra Rizal: Your MUA said...

SIAPA YANG NAK BELAJAR EYESHADOW TEKNIK & CARA BLEND??
JOM JOIN EYESHADOW CLASS BY E.R!! HANYA RM55 SAHAJA!!
ADA DEMO & PRACTICAL!

BILA: KHAMIS (8/9/11)
TIME: SESSION 1 (1PM-3PM)
SESSION 2 (8PM-10PM)
TEMPAT: E.R BEAUTY STUDIO, SEK 7, SHAH ALAM


SMS KE 016-2128740/PM UTK DAFTAR.
CLICK LINK UTK INFO: http://www.eyrarizal.com/eyeshadow-class.php

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oh!Belog

Apesal

guabelog

Copyright2010 © Hak Milik Peribadi Pinky_Liscious