Instagram

Wednesday, October 26, 2011

Untuk mereka yg mengalami situasi ini?

Mood pink da ok so nak kongsi2 la panduan sikit. Mood masok ayaq orang cakap!hehe. Curious kan? Ok la staright forward je k. Sharing is Caring rite? Mana tau dapat membantu individu2 diluar sana. Membantu ke?? Tak tau tak tau #sambil senyum kambing!

Saat hati kita disakiti, dilukai, dipermainkan and segalanya yg perit2 la. Tak kire la ianya adelah gud or bad things. But untuk melupakan sesuatu yg pernah and begitu bernilai dalam hidup kita YES ITS NOT EASY macam makan kacang sambil tgk tv! Kalau macam tu takde makna la wujudnya mereka2 yg menderita dan kecundang di tengah jalan ala2 Bollywood punya filem kan. #feeling main kejar2 kat taman!haha. Baik lelaki mahupun perempuan jom semak tips ni.

P/s : Saya tau saya bukan Dr.Love,saya cuma mau berkongsi :)

Bersendirian :

Elakkan la dari bersendirian saat2 down sebab? tu hanya akan menambahkan kesedihan yg terpendam dalam hati. Bukan tu je, kompem2 sum1 yang korang nak lupakan tu akan bertenggek je kat kepala korang sebab takde benda lain da korang akan buat kalau bersendirian melainkan diri DIA DIA dan DIA. Konon2 meratapi kesedihan la ni. Biase la tu kan.

Busy kan diri :
Jangan sesekali membenarkan diri kita dari duduk saja2 tanpa melakukan sebarang aktiviti. Sebab ia hanya akan menyumbang otak kita berjalan ngan lebih laju memikirkan or terkenangkan si dia. Try to make some activities yg boley ilangkan stress and lapangkan minda.
Ini pun dikira membusykan diri ke??hehe

Tempat jatuh lagi dikenang :
Haaa.. Kan da kuaq peribahasa. Kalau boley tu elakkan la dari pergi ke tempat2 yg korang pernah bersama sewaktu bermadu kasih kan. Saat becinta segalanya indah la katakan. So sudah tentu bila kite pergi ke tempat2 yg pernah dikunjungi bersama akan hanya menimbulkan perasaan rindu dan sedih. Mula la drama ayaq mata lak kang susah! 

Jangan simpan kelukaan dan kesedihan :
Hanya diri kita sendiri yg tau ape yg terbaik. Keputusan ade di tangan masing2 sama ada mau melupakan and membuang segala kenangan jauh2 atau tetap menyimpan kenangan tersebut di sudut hati korang. If korang rasa korang tak berdaya so better just singkirkan la kenangan tu terus dari hidup korang. Sukar bukan? Dia bukan semudah menanggalkan daki di baju. Tapi ibarat mengorbankan seluruh perasaan kita. Thats why perkara yg berkaitan dengan perasaan jgn sekali2 dijadikan permainan hidup. 

Maafkan :

Memang saat putus cinta kita akan rasa kita la manusia paling bodo and loser. Perasaan bercampur baur je dalam diri tu. But untuk melegakan diri kita sendiri actually memaafkan segalanya adelah cara yg paling baik. Walau teruk macam mana pun hati kita disakiti,jangan biarkan diri kita dibelenggu dengan perasaan yg tak bagus. Just wish yg terbaik untuk kehidupan dia. 

Takdir :
Jangan sesekali menyalahkan takdir atas ape yg berlaku. Mungkin ade hikmah disebalik semua kejadian pahit yg berlaku dalam hidup kita. Ingat la bawa Allah tu tak pernah kejam ngan hambaNYA, cuma kita je yg kejam terhadapNYA sebab bila kite tersungkur je baru ingat kat dia. Baru reti nak bermohon kat dia. Bila kita happy menongkat langit jangan kata nak bersyukur,ingat pun mungkin jauh sekali. So sejahat atau seburuk mana pun diri kita jgn sesekali melupakanNYA sebab hanya dia je yg mengetahui ape yg terbaik untuk kita. Anggap la ini semua cubaan yg diberikan untuk menguji kekuatan cinta kita kepadaNYA.

P/s : NYA=Allah, bukan bf or gf ok.. :) luv u ols reader yg setia.

Go and get ur life ^^

My Ping in TotalPing.com Kedai Backlink,Backlink Percuma Blogged.my

5 sedang makan angin:

Pendamba Mawar said...

nice tips dear..:) dan paling penting..jangan lupa untuk senyum ok.

pinky_liscious said...

@Pendamba Mawarhehe..tetiba je lampu ajaib toin td..tu yg mencurah2 je idea..abes la sok kat tmpt keje tdoq la jawabnya..hehe

DOMU-KON said...

pernah berada dlm situasi ini..ap yg sy buat.. think positive on HIM.. HE KNOWS BETTER..SEBAB SETIAP YG TERJADI ADA SEBABNYA.. MYBE JODOH I DGN DATUK..HAHHA

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

ca selalu buat prkara2 di atas time sedih..patotnye dielak kn.. :(

Rosalia said...

nice tips :D bantu ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oh!Belog

Apesal

guabelog

Copyright2010 © Hak Milik Peribadi Pinky_Liscious