Instagram

Thursday, October 6, 2011

Sotong Goreng Berempah ala2 jeeee...

Selamat malam semua... 

Macam biasa la kalau pink hupdate tu mesty la nak share2 sumthing kan... Tapi ni kira da terlambat hupdate gak almaklum la broadband da mula menunjukkan kelajuan dia #tangan didada mata keatas..!haha.. Lembap tak hengaaatt!Korunk pun mesti da agak kan ape yang pink bakal melalut kat entry ni...hehe.. Sebelum tu pink pun tak tau nape tetiba boley jadi rajin yang amat2 sangat nak tolong mama pink masak untuk dinner... Tak pernah2 aku ni rajin tetiba rahjinnnn sesangat!! Da buang TEBIAT ke...........

Nak kata buang tebiat tu pun tak sangat la... Just lately ni since pink da tak keje tetiba minat lak masak memasak ni.. kalau dulu nak pegang kuali mak aiiihhhh! Punya pemalas nak mampuuuiiih! Belom suruh bergelumang ngan minyak bagai.. Takot terpercik minyak la...... Biasa la tu anak dara... 

Anak dara ape macam tu.. Tu anak dara pemalas.. hahaha.. Macam pink!!! 

Tapi malam ni tak malas tau.... Pink takde la masak banyak sangat..Pink just masak 1 macam lauk je...Yang lain still mama masak... Pink just tambah2 je... Kire ok la tu kan????? Rajin tak??? :p

Bahan2 dia pun tak banyak and tak rumit nak sediakan pun.. Almaklum la pink suke yang ringkas2 je...So pink just guna :

- Sotong,Minyak,Mentega,Cili Api,Bawang Merah,Serbuk Kunyit,Lada Hitam,Garam,Knor Ayam,Limau Purut -

Perap dulu sementara....

Bahan2 yang pink guna untuk perap :
- Serbuk Kunyit,Lada Hitam,Garam,Limau purut(perahan) -

Cara2 dia senang je... Cili and bawang tu bland sampai lumat... Then tumis macam biasa je... Masukkan pati ayam dan garam sedikit sahaja cz time perap tu pink da letak garam sikit gak...So jgn over letak kang termasin plak..After that baru masukkan sotong yang da diperap sementara tadi then masak la sehingga sotong tu betol2 masak... 


P/s : Pink tak suka guna minyak terlalu banyak so pink gantikan ngan mentega plus rasa dia lagi sedap pada tekak pink la..hehehe.. Gedik kan.....

Taraaaaaaaaaa... Ni la hasilnya Sotong Goreng Berempah ala2 jeeee... :)

P/s : Ayah pink cakap pink bukan tak reti masak cuma pemalas je...Nak ngan taknak je..hehe..Kuang asam betol...

Go and get ur life ^^

My Ping in TotalPing.com Kedai Backlink,Backlink Percuma Blogged.my

10 sedang makan angin:

Nizam Ferrari said...

Pertama kali (Fes taim)ak tengok Sotong Grg berempah ade kuah ..hahaha ...
Xpe2 usaha lagi yer , da Ok da nieh ..

pinky_liscious said...

@Nizam Ferrarihehehe.sengal ko...tu nama je sotong goreng...

Pendamba Mawar said...

yang saya pelik ni kenapa goreng berempah ada kuah?hurm..:)

tapi alhamdulillah diri sendiri yang buat kan?bagus2

calon untuk pendamba
jom komen entri pendamba

Shuhaida Subri said...

owh! ingatkan macam ayam goreng berempah tu.

pinky_liscious said...

@Pendamba Mawarheheh..tu nama je lebih,da tak tau nak letak resepi apa cz main bantai je kan... Tu yg terletak sotong goreng tu..hehehe

Redbloodsnow said...

eeee...cam sedap je. teringin nk ngappp! :D

diana said...

tak pedas eik??
akak suka pedas...:p
nanti akak pi umah ,kamu buat ye..
bubuh cili..hehheeh

pinky_liscious said...

@dianaeh akak pun suke pedas eh??kalu macam tu sama la kite!! sy punk suka gile pedas2!!..boley2,,meh la...nnty kite buatkan....

[sutera kasih] said...

wahhh pandainya dia masak heeee :P


thanks follow kt twitter ^^

Bilal binti Robah said...

alahai dah la perot tgh lapar
lagi la bertambah lapar kannn
nmpk sedap kak
nice
:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oh!Belog

Apesal

guabelog

Copyright2010 © Hak Milik Peribadi Pinky_Liscious