Instagram

Thursday, September 29, 2011

Benar atau Tidak


Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini.


Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui.. Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman..


Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah.. Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda: Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. 


Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)
Wallahualam samada benar atau tidak.Minta pada mana2 yg alim hadis dpt
merungkai persoalan samada benar atau tidak.



P/s : Pink dapat from 1 of my fb fren.. Baca ni rasa takot and insaf jap.. Dunia akhir zaman..
Go and get ur life ^^

My Ping in TotalPing.com Kedai Backlink,Backlink Percuma Blogged.my

8 sedang makan angin:

Emilly Amisa said...

alamak.... takutnya~~~~ bila fikir pasal hari kiamat, tambah lagi ngan ramalan2 yang pelbagai... klau taknak percaya pon tetap gak terpikir... O.o

pinky_liscious said...

@Emilly Amisasama la ngan i..takot kan... hmm

Purply Qielah said...

TAKOT LAAA .. rsa mcam dh nak dekat jaa kiamat nih ... ibadah pun belum sempurna lagi nih .. :(

Cik RoSs said...

MasyaAllah...

Hanya Dia Yang Maha Mengetahui...

Kita sebagai hambaNya...perbanyakkan amal ibadat dan taubat kepadaNya.

p/s---21-12 ( tarikh hari lahir saya!! huhuhuu )

Fabulous Me said...

Subhanallah..

Fabulous Me said...

Subhanallah..

oshinz said...

kalau tak silap kite, hadis yang tersebar ni hadis yang lemah.. cuba baca kat JAKIM. tapi berwaspada juga la. =)

Jefry said...

nampaknya ramadhan yang dimaksud masih sangat lama dan bukan tahun 2012 lalu..
semoga kita bukan termasuk hamba Allah yang menyaksikan langsung kiamat itu, sngat menakutkan dan bencna ini diatas batas kemampuan kita..
terima kasih sharingnya dan salam kenal aja ya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oh!Belog

Apesal

guabelog

Copyright2010 © Hak Milik Peribadi Pinky_Liscious